Weekly News

Søvnbehandling var vejen væk fra stress og tilbage til jobbet

Der skulle en nedtur med stress og depression til, før Morten Stjernholm lærte at respektere sin seng. I dag er han tilbage på direktørposten.

For Morten Stjernholm var søvn i mange år et fænomen, der indtraf, når han langt ud på natten kollapsede over arbejdsbordet, begyndte at se syner eller kroppen på anden måde sagde fra over for det hæsblæsende tempo og de vanvittigt lange arbejdsdage.

Det med at gå i seng på bestemte tidspunkter og få sig en god nats søvn lå med andre ord fjernt for den 45-årige direktør, der siden drenge­årene havde knoklet derudad, og som i dag er direktør for tre mindre virksomheder.

Livsstilen gik i mange år godt, men i september sidste år havde hans krop tilsyneladende fået nok. Den sagde fra, med stresssymptomer og alvorlige søvnproblemer.

– Det var forfærdeligt. Jeg kunne ikke sove på grund af myldertanker, der kørte rundt og rundt i ring. Det handlede typisk om uløselige abstrakte problemer, som jeg i en tilstand midt mellem søvn og vågen tilstand blev ved med at gruble over. I januar 2017 gik jeg uden varsel helt ned med en alvorlig stressrelateret depression, fortæller Morten Stjernholm.

– De første 14 dage var jeg ude af stand til at gøre selv de mest simple ting, som f.eks. at tage sokker på. Det var ret alvorligt.

Efter noget tid kontaktede Morten en stresscoach og en søvnklinik. Sidstnævnte fordi han efterhånden havde erkendt, at han uden søvn som det helt grundlæggende fundament ikke ville være i stand til at arbejde med selve stressproblematikken.

Morten Stjernholm talte også med sin sundhedsforsikring, og fik herfra at vide, at man gerne ville betale for forløbet på søvnklinikken. Dermed var bolden givet op til noget, der skulle blive en kæmpe personlig erkendelsesproces og dermed også starten på den helbredelse, som Morten Stjernholms hjerne råbte og skreg på.

På klinikken begyndte man med at afdække problemet, og kunne hurtigt konstatere, at søvn aldrig var noget, den nye patient havde respekteret eller taget alvorligt på nogen måde.

– Det jeg tidligere havde budt min krop og især hjerne, kunne jeg ikke holde til længere. Derefter skulle jeg gen-lære at sove og kom så i et adfærdsmedicinsk behandlingsforløb hos en af klinikkens søvnterapeuter, siger Morten Stjernholm og forklarer:

– Terapien handlede grundlæggende om at lære hjernen, at en seng er til at have sex i eller sove i. Den besked, jeg fik fra søvnterapeuterne var, at hvis jeg ikke kunne sove, skulle jeg stå op og lave noget, indtil jeg blev søvnig. Dermed opbygger man søvntrykket, som de kalder det, og man vænner hjernen til, at en seng er lig med søvn. Det virkede rigtig godt for mig – truslen om at skulle stå op hvis jeg ikke sov – kombineret med gode råd om at praktisere mindfulness i sengen bar hurtigt frugt.

På klinikken brugte man forskellige andre metoder, herunder et søvnregistreringsværktøj, hvor patienten fører logbog over hvornår, han er vågnet, kortvarigt har været oppe og lignende. Efterhånden som hjernen bliver bedre til at sove, belønnes den med at få lov at sove lidt længere.

– Det er et fantastisk værktøj, som jeg reagerede meget positivt på. Efter få ugers behandling var jeg ret hurtigt i stand til at sove fem-seks timer i træk, og i dag sover jeg ret stabilt syv-otte timer. I månederne op til mit stressnedbrud fik jeg stort set intet af den dybe søvn, der er så vigtig for, at man overhovedet kan fungere, siger Morten Stjernholm og fortsætter:

– God søvn er en helt grundlæggende forudsætning for, at hjernen kan fungere. For mange mennesker med søvnproblemer er sengen et rent torturkammer, og sådan var det også blevet for mig, indtil jeg fik hjælp og den nødvendige disciplin til at passe faste sengetider. Uden ordentlig søvn ville jeg aldrig have fået overskud til at arbejde med rod-årsagerne til de oprindelige stressproblemer.

Efter at have været stress-sygemeldt i fire måneder begyndte Morten Stjernholm i midten af maj at arbejde på nedsat tid. Indtil da havde hans i alt 16 medarbejdere kørt de tre virksomheder på egen hånd. Det gav også stof til eftertanke, smiler Morten Stjernholm.

– Jeg fandt ud af, at jeg måske ikke var helt så uundværlig, som jeg selv gik rundt og troede. Dertil kommer, at behandlingsprocessen med stresscoach, psykologer og læge lærte mig en masse om mig selv – ting, som både vil give mig en højere livskvalitet, men som formentlig også vil gøre mig til den leder, som mine fantastiske kolleger fortjener. 

Fakta

Søvnløshed – Insomni

Insomni er én af mere end 80 søvnlidelser, der kan være karakteriseret ved utilstrækkelig søvn eller dårlig søvnkvalitet. Hvis tilstanden ikke behandles, er der risiko for, at den bliver kronisk. Der findes effektive ikke-farmakologiske behandlingsmuligheder for størstedelen af søvnforstyrrelserne.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler