Weekly News

Sommer med vikingerne

Vikingerne er kommet for at blive. Interessen for vores ekspansive forfædre har aldrig været større og mere international. Det oplevede vi i 2014 da det var en global nyhed at arkæologer opdagede nok en ringborg fra vikingetiden ved Køge. Nyheden pustede til ilden og derfor bliver også denne sommer pakket med Vikingeevents over hele landet. Det store internationale vikingemarked i Ribe har lige været afholdt, men andre er i vente. Men først lidt historie.

Tiden fra ca. 800 til 1050 betegnes som vikingetiden. Tiden kendetegnes ved de mange togter, som udgik fra Danmark, Norge og Sverige i perioden ligesom det var en tid hvor skandinaverne bosatte sig over hele Nord- og Østeuropa. Avancerede skibstyper og sømandskab gjorde det muligt for dem at krydse Norsøen og bevæge sig hurtigt op og ned ad kysterne og dybt ind i de europæiske lande via flodsystemerne. Selvom vikingerne bedrev omfattende og fredelig handel med deres naboer og fjerne lande som Rusland, Byzantium, Italien og Spanien var de også berygtede for deres plyndringer af Engelske, franske og tyske kystområder og byer. Et af de mest omtalte overfald markerede periodens begyndelse nemlig plyndringen af Lindisfarne Klostret ud for Northumbrias kyst, men også storbyer som Paris og Hamborg blev hærget. Vikingehøvdinge og konger kunne samle store flåder i koordinerede angreb som også fik karakter af rene invasioner. Store dele af det nordlige England blev således koloniseret og underlagt den danske Svend Tveskæg 1013 og siden Knud den Store. Også landområder i Nordfrankrig og Rusland blev koloniseret af Vikingerne.

Frygten for vikingerne har efterladt et varigt aftryk i hele Europa, og det er deres bedrifter som Danmark især er kendt for – hvis man ser bort fra kongehuset, designermøbler og bacon. Interessen er steget gradvist inden for de senere år dels på grund af kulørte spillefilm og den stærkt underholdende serie Vikings som kører på fjerde sæson på HBO Nordic, og dels på grund af nye arkæologiske fund – blandt andet en hidtil ukendt ringborg ved Køge.

Tag på besøg hos vikingerne

Vikingernes vigtigste monumenter er Jellingestenen og de to gravhøje i Jellinge som kong Harald Blåtand lod opføre i 900-tallet. Området blev optaget på Unescos liste over verdens kulturarv i 1995. I Vikingetiden var Jellinge et magtcenter hvor der lå en kolossal kongegård. Også gravhøje har vikingerne efterladt. Stormænd og høvdinge blev blandt andet begravet i høje formet som skibe nogle gange sammen med deres skibe, våben, husdyr og andre forsyninger. Disse grave kendes fra Ladby på Fyn, Hedeby i Slesvig, Lindholm i Nordjylland. Nogle af de vigtigste fund fra vikingetiden er de store ringborge som blev opført omkring 900 tallet. De kendes fra Aggerborg ved Løgstør, Trelleborg ved Slagelse, Fyrkat nær Hobro og Nonnebakken ved Odense. For nylig blev sporene fra en anden ringborg fundet ved Køge.

Der er desuden fundet flere store fund af vikingernes smukke skibe, som i deres samtid var uden sidestykke. De kan ses på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vikingemuseet Ladby og Vikingemuseet i ved Slesvig i Tyskland, der også rummer udstillinger om Vikingernes store handelsby Hedeby og det store fæstningsværk Dannevirke som vikingerne byggede.

Tre store vikingeevents

14. maj Søsætning af ladbyskibet: Vikingemuseet Ladby har siden 2011arbejdet på en tro kopi af det 22 meter lange Ladbyskib. Arbejdet er færdigt og skibet navngives og søsættes. Læs mere på www.vikingemuseetladby.dk

16.–24. juli Vikingefestival: 800 vikinger kommer til det store Trelleborg anlæg ved Slagelse. 60 boder byder velkommen i vikingernes verden. Læs mere på www.natmus.dk

25.–26. juli Danmarks største vikingetræf: Vikinger fra hele Europa kommer til Moesgaard Museum i Århus for at deltage i et stort træf hvor der iscenesættes slag og afholdes marked. Læs mere på www.moesgaardmuseum.dk

Tre vikingefilm og serier

Vikings (2013–2016): Fjerde sæson af det farverige og blodige vikingeepos har kørt siden februar. Serien følger den store Vikingekonge Regnar Lodbrog fra hans plyndringer i England til erobringen af Paris. Alle fire sæsoner kan ses på HBO Nordic.

Den 13. Kriger (1999): Eventyrfilm med Antonio Banderas. Filmen handler om kulturmødet mellem en arabisk diplomat og en gruppe vikinger. Måske inspireret af samtidige arabiske beretninger om vikingernes barske udseende.

The Vikings (1958): Den klassiske storfilm med Kirk Douglas i hovedrollen er ligeledes inspireret af sagaen om Regnar Lodbrog og hans sønner. Filmen er optaget i Norge i Technicolor.

Del

Journalist

Frank Motzkus

Andre artikler