Weekly News

Morten Mejsen Westergaard, programleder ’Smart Energi i Hjemmet’ (til venstre). BOLIG

Snart skruer huset selv op for varmen

Intelligent energiteknologi giver både besparelser, komfort og muligheder, viser energiprojekt. Energistyrelsen lancerer mail- og telefonrådgivning.

Hurtige og kvikke virksomheder vil have mulighed for enorm vækst.

Intelligent styring af varmeforbruget i boligen giver en gennemsnitlig besparelse på syv procent. Det er den overordnede konklusion på projektet ’Smart Energi i Hjemmet’, som fra 2012 til 2015 er blevet gennemført i Middelfart Kommune. Projektet er et af de største af sin slags i Danmark, og resultaterne kan få stor betydning for fremtidens energiforsyning i danske hjem, mener projektets programleder Morten Mejsen Westergaard.

– Jeg tør godt bruge et ord som disruption i forhold til forståelsen af energi og energiforsyning i fremtiden, siger han.

Spørgsmålene, projektet på forhånd stillede var,: 1. Kan man som boligejer med smart energiteknologi reducere sit energiforbrug, og dermed sin CO2-udledning, uden at røre en finger? 2. Kan man på baggrund af avancerede analyser af energidata, rumtemperaturer, meteorologiske data med flere give boligejerne en diagnose af boligens energitilstand og energirådgivning?

For at besvare dem samarbejdede projektet med 200 fynske boligejere, hvoraf 127 fik opsat målere og varmestyringsteknologi i deres hjem. Målernes formål var at skabe nuancerede data med henblik på rådgivning om energibesparelser, mens formålet med varmestyringsteknologien var at finde ud af, hvor store besparelser der kan opnås ved brug af intelligent varmestyring. Og da projektet var gennemført, kunne man svare ”ja” til begge spørgsmål.

Den gennemsnitlige besparelse på syv procent skyldes den intelligente varmestyring, som gør det muligt for den enkelte familie at tilpasse varmeforbruget efter de konkrete behov.

– Der er mulighed for at få natsænkning og for at få skruet op og ned for temperaturen, når du ikke er hjemme i dit hus. På den måde sparer du på energien, når du ikke er hjemme, eller når du ligger og sover, og samtidig har du lige præcis den temperatur, du vil have, når du står op eller har din almindelige gang i huset. Det er simpel energistyring, men det, der gør det her lidt mere ’sexet’ end et klassisk tænd/sluk-ur er, at du kan styre det via websites og din telefon, fortæller Morten Mejsen Westergaard

Fjernstyringen af varmen via mobilen medvirker til at reducere energiforbruget og giver samtidig nye muligheder. For eksempel kan man med et klik på sin telefon fortælle huset, at det først behøver være varmt tre timer senere, hvis man finder ud af, at man bliver forsinket. Eller man kan bede sit sommerhus være varmt, når man ankommer. Og det smarte ved teknologien er, at den foretager alle beregninger på basis af viden om det konkrete hus og de lokale vejrforhold. Det eneste, brugeren skal gøre, er at angive temperatur og tidspunkt, så ordner systemet resten. Ønsker man, at der er 22 grader i huset mandag klokken 18, så er der 22 grader i huset mandag klokken 18.

Morten Mejsen Westergaard forventer, at danskerne vil være forholdsvis hurtigere til at installere de nye systemer i hjemmene. Samtidig øjner han et vækstpotentiale for især mindre danske virksomheder.

– Jeg tror, at vi vil tage varmestyringsteknologien til os på samme måde, som vi i øvrigt tager teknologi til os. Vi downloader i forvejen apps og kommer over på smart- phones. Jeg tror, at det her kommer til at gå relativ stærkt, og hurtige og kvikke virksomheder vil have mulighed for at få en enorm vækst. Det er noget, de store selskaber skal være opmærksomme på. Den dagsorden, hvor de store spiser de små, er ikke længere så aktuel. På det her område er det de hurtige, der overhaler de langsomme, siger han.

Priserne på de intelligente varmstyringssystemer er faldet markant i de senere år, og det vil have en positiv effekt på danskernes lyst til at give sig i kast med den nye teknologi, mener Morten Mejsen Westergaard. Et intelligent varmestyringssystem kan i dag købes til priser fra ca. 3.000 kroner og opefter.

Anvendelsen af ny teknologi i forbindelse med varmeforsyning er også et område, Energistyrelsen beskæftiger sig med. Mange danskere har svært ved at finde rundt mellem de mange muligheder på energiområdet, og derfor har Energistyrelsen oprettet hjemmesiden SparEnergi.dk. Siden skal gøre det lettere for danskerne at vælge de løsninger, der passer i det enkelte hjem. Det fortæller specialkonsulent Troels Hartung.

– På SparEnergi.dk er du som forbruger hjulpet godt. Du kan indtaste din adresse og slå op, hvad du har af opvarmningsmuligheder, og hvad det vil koste. Du kan finde håndværkere på vores håndværkerliste, som har særlige kompetencer på diverse områder. Du kan også mere generelt læse om, hvad en varmepumpe er, eller hvordan energimærker på køleskabe fungerer. SparEnergi.dk er derfor et godt sted at starte, når man skal finde de bedste løsninger til ens bolig.

Som noget nyt har Energistyrelsen i august lanceret mail- og telefonrådgivning på siden. Det skal gøre det lettere for de danske forbrugere at få svar på både store og små spørgsmål om energibesparelser og energiomlægning, forklarer Troels Hartung.

– Du kan let have spørgsmål, som ikke er beskrevet i den generelle information. ’Jeg kan ikke forstå, hvorfor tilbuddene ser så forskellige ud på de her to varmepumper. Hvad kan forklaringen være?’. Der kan være ting, man har svært ved at spørge sin installatør om, men som det kan være rart at vende med en uvildig rådgiver. Det kan også være, at man vil have et overblik over tilskudsmuligheder. Telefonrådgivning er en god måde at tage udgangspunkt i folks konkrete situation på, siger han.

Fakta

Projektet ’Smart Energi i Hjemmet’ blev sammen med 200 fynske boligejere gennemført i 2012-2015 af Middelfart Kommune, Bolius, Statens Byggeforskningsinstitut, Passivsystems og en række energiselskaber. Projektet blev støttet af Realdania.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler