Weekly News

Roen midt mellem himmel og hav

Nordjylland rummer det hele. Det er på en og samme tid både råt og barskt og samtidig blidt og fredsommeligt. Men naturen er altid i centrum.

Naturen spiller en meget vigtig rolle, når turisterne vælger Nordjylland som destination.

Der findes vel næppe en autentisk naturoplevelse i Danmark, man kan opleve mere intens end i det nordjyske. Man øjner det, så snart man nærmer sig de 8.000 km2, der udgør Nordjylland. Landskabet åbner sig med lange, flade strækninger af græs, lyng og tørv. Himlen falder nærmest ned i hovedet, og man kan næsten mærke lungerne folde sig ud i den friske luft. Ude i horisonten aner man de i alt 1.450 km kystlinje med strandene, klitterne og det blå hav eller fjorde til alle sider.

Ifølge turistorganisationen VisitDanmark stod netop kyst- og naturturisme for 72 procent af samtlige turistovernatninger i Danmark i 2016. Til sammenligning står storbyturismen og erhvervsturismen for hver 14 procent af overnatningerne. Og selvom gæsterne i Danmarks nordligste region kan finde masser af spændende kulturelle tilbud og oplevelser i byerne, er der ingen tvivl om, at Nordjyllands hoved­attraktion er naturen. Det slår direktør i VisitNordjylland Lars Enevold Pedersen fast:

– Naturen spiller en meget vigtig rolle, når turisterne vælger Nordjylland som destination. Her kan de opleve det meste af det, Danmarks natur kan tilbyde af variation. Naturen er i sig selv en rigtig god mulighed for at komme ud at opleve den og bevæge sig i på gåben eller cykel, og samtidig finder man en fred og ro, ligeså langt øjet rækker, siger han.

Nordjylland går fra Mariager Fjord i syd til Skagen i nord og fra Thy i vest til Læsø i øst. Herimellem findes mange forskelligartede oplevelser, der byder på bunkevis af seværdigheder og udflugtsmål midt mellem himmel, jord og hav.

Selv vandet og det tilhørende landskab, der omslutter regionen på to ud af tre sider, og som har Limfjorden midt imellem, varierer i de oplevelser, man kan få, fortæller turistdirektøren:

– Vi siger jo, at vi har tre slags vand i Nordjylland. Vi har det barske, højtbrusende vesterhav med de brede, hvide sandstrande, der er her. Så har vi den blidere Kattegat-kyst mod øst, hvor vandet, strandene og naturen er anderledes og roligere. Og så er der jo Limfjorden, der gennemskærer regionen. Det er et tredje landskab og en anden slags vandlinje med små øer og et landskab, der bølger og bakker sig, siger Lars Enevold Pedersen.

Ifølge VisitNordjylland er det især børnefamilierne, der vælger at besøge området. Men inden for de senere år, har der været en betydelig vækst af seniorer – eller voksne par – der kommer til området for at holde ferie mellem klitterne ved havet eller i populære byer som Skagen og ”hovedstaden” Aalborg.

– Vi ser flere og flere ægtepar, der kommer alene uden børn. Det skyldes især, at det segment mere end tidligere har fået flere penge mellem hænderne, er mere rejsevante, har et bedre helbred og derfor er glade for at komme ud for at røre sig. I det hele taget vil seniorerne gerne have fred, ro og masser af plads at boltre sig på, siger Lars Enevold Pedersen.

Og hvad er det så, der er værd at rejse til Nordjylland efter foruden de tre slags vand, åbne himmel og byerne? Udvalget er stort, og blandt de populæreste besøgsmål er naturligvis de oplagte som Nationalpark Thy; vandreklitten Råbjerg Mile; Jyllands spids Grenen; landets største skov Rold Skov og Læsø i Kattegat. Men der findes også mange andre oplevelser, der er et besøg værd som fugleområderne ved Vejlerne og Bulbjerg; Rubjerg Knude Fyr; den bilfri ø Livø i Limfjorden.

Læs mere om Nordjyllands natur og seværdigheder på www.visitnordjylland.dk

Fakta

Nordjyllands gæster:

• I 2016 overnattede besøgende 7,7 mio. gange.

• 54 procent er danskere, 46 procent er udlændinge.

• Danske, tyske, norske og svenske turister står for 96 procent af alle overnatninger.

• Turisterne genererer en omsætning på 11,1 mia. kr.

Kilde: VisitDanmark

Del

Journalist

Jørn Sørensen

Andre artikler