Weekly News

Pollenallergikere tager det sidste stik

Omkring 25 procent af danskerne lider af pollenallergi, men nu er der håb forude, for en ny vaccinationsmetode viser lovene resultater.

Forskere og læger fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital arbejder på en radikal ny måde at vaccinere mod pollenallergi.

I fremtiden kan man forhåbentlig behandle pollenallergi ved tre injektioner fordelt over to måneder. Injektionerne gives direkte ind i en lymfeknude i modsætning til i dag. Her går pollenallergikerne i fast rutefart en gang om ugen i 12 uger for at lægge arm til vaccinerne mod pollenallergi og så efterfølgende indsprøjtninger hver anden måned i tre til fem år.

– Vi har set rigtig gode resultater af vores forsøg, der går ud på at ændre det adaptive immunforsvar ved at injicere direkte i lymfen, hvilket giver en meget bedre effekt i forhold til den traditionelle behandling, forklarer Hans Jürgen Hoffmann, der er professor ved Allergicenter Vest, Lungemedicinsk afdeling; Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin.

I Danmark er testgruppen på 36 patienter, og der er 180 testpersoner i et læringsprojekt.

– Vi har håb om, at med denne her metode kan vi behandle de store allergier som græs, birk og husstøvmider. Præcist som man stort set har udryddet polio med vaccination, siger Hans Jürgen Hoffmann.

Allerede nu er læger i gang med at lære at injicere direkte i lymfeknuden, der er på størrelse med en peanut. Og håbet er, at i løbet af den næste håndfuld år er vaccinen tilgængelig for pollenallergikerne, der så tager sidste stik og kan nyde sommeren uden nys og lommetørklæder. 

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler