Weekly News

Om at glemme tid og sted

Ghita Nørby har aldrig kendt til begrebet fritid. I stedet søger hun selvforglemmelse. Og særligt ét frirum står hendes hjerte nært. Haven.

Der findes ikke en perfekt have, den udvikler sig hele tiden, og det trives jeg generelt med.

Vinteren har for længst gjort sit indtog i haven i udkanten af Holte. De normalt så farverige blade er forsvundet, og de store lerkrukker er vendt på hovedet for at forhindre unødvendige frost­sprængninger. Søen, der ligger i bunden af haven, har en overflade så kold og klar, at de få skyer på himlen spejles i den, og på den modsatte side kaster solen de sidste eftermiddagsstråler gennem skovens nøgne træer.

Midt i haven står hun. Ghita Nørby. Iført gummistøvler og rød frakke. Én af Danmarks absolut største skuespillerinder og mest inspirerende kulturkoryfæer. Én af dem, som folk lytter til, fordi alt hvad hun siger bunder i erfaringer fra en lang, hård og imponerende karriere. Vi står i haven, fordi omdrejningspunktet for den her artikel er fritid. Men efter kun få minutter står det klart, at Ghita Nørby ikke arbejder med det begreb. Hun kan faktisk ikke engang definere det. Til gengæld søger hun noget andet. Situationer hvor tid og sted forsvinder, og hvor alder føles overflødig: selvforglemmelse.

– Som skuespillerinde arbejder du jo nærmest i døgndrift, og har så pludseligt fri i længere perioder. Jeg har aldrig haft et 8-16 arbejde, så derfor har jeg heller aldrig levet et 8-16 liv, hvor tingene deles op i arbejde og fritid. Hvad jeg i stedet finder interessant er selvforglemmelse. Det ejer vi næsten ikke mere i dag i vores travle liv, og det er en skam, fordi det er godt til sjælen, fortæller Ghita Nørby fra havens centrum, mens hun kigger sig omkring og suger vinterluften ind. Hun fortsætter:

– Når jeg kommer herud i min have, er jeg selvforglemmende. Jeg tænker ikke over, hvem jeg er, hvad jeg skal i morgen og hvad jeg skal huske på. Det er min inspirationskilde, et åndedræt, og jeg slapper fuldstændig af, siger hun.

I de over 30 år, Ghita Nørby har haft en have, har det været et frirum for hende. Faktisk mere end et frirum. En del af hende. På den ene side er der tale om en stor kontrast til livet som professionel skuespillerinde, og på den anden side overhovedet ikke. Fordi Ghita Nørby er en kreatør. Typen, der bevidst og ubevidst altid stræber efter at skabe noget. Typen for hvem ”det perfekte” ikke eksisterer – hverken i haven eller i livet som helhed.

– Jeg ser på haven som en overordnet filosofi. Det er en scenografisk opgave på et arkitektonisk niveau, hvor du skal skabe en forgrund, mellemgrund og baggrund, sammensætte farver og tage stilling til strukturer og arter. Der findes ikke en perfekt have, den udvikler sig hele tiden, og det trives jeg generelt med. En form for balanceret kaos, hvor alt ikke nødvendigvis hænger sammen, men hvor alt har en mening, fortæller Ghita Nørby, inden hun sætter et par få ord på et andet kaos. Det som stormen ”Bodil” forårsagede tilbage i 2013.

– Alt blev revet itu, og træerne væltede ned i tagets hus. Det var forfærdeligt. Jeg havde jo selv plantet det hele.

Men smider hun så aldrig bare fødderne op, tænder for tv’et og ser ”House of Cards”, ”Den store bagedyst” eller andre populære tv-programmer, den store danske skuespillerinde? Svaret er indlysende. Selvfølgelig. Men det siger hende i sidste ende bare ikke så meget.

– Jeg kan lide at arbejde, det har jeg altid kunne. Det slår mig, nu du spørger ind til det, at jeg faktisk aldrig nogensinde har tændt for tv’et midt på dagen. En del af mig vil gerne blive bedre til det, fordi jeg vil jo gerne følge med. Se ”House of Cards”, og hvad de ellers hedder, de populære serier. Men de tager så mange timer, at jeg kører død i det. Det er tidsspild, siger Ghita Nørby.

Det er i bund og grund nok også derfor, at vi står her og spejder ud over havens blottede buskadser. Et sted hvor der klippes, luges, gødes og plantes. Det er et stort og praktisk arbejde, der aldrig slutter. Men du flytter også noget.

Og for sidste gang i den her omgang kan der trækkes en parallel fra selvforglemmelsen i haven til Ghita Nørbys professionelle liv. Tilbage i maj fortalte hun nemlig til Berlingske, at den lange, glorværdige karriere slutter efter rollen som Sarah Bernhardt i Folketeatrets genopsætning af ”Sarah” i april 2017. Men gør den nu også det?

– Frank Sinatra havde vel 60 afskedsforestillinger. Det kan være, at jeg kan nå ham. Hvem ved? slutter hun.

Fakta

Ghita Nørby har altid været havemenneske og har haft have i over 30 år. Hun har udgivet flere bøger om emnet, heriblandt ”Ghitas roser” og ”Det er aldrig for sent”. Ghita Nørby har en helt særlig passion for roser.

Del

Journalist

Mads Severinsen

Andre artikler