Weekly News

Møblerne skal passe til rummet

Danskerne er flokdyr. Vi kan lide at bo i de samme huse, sidde i de samme stole, lave mad i de samme køkkener, og grille bøffer på den samme kuglegrill. En ny tendens gør op med tyranniet og flere prøver at indrette sig alternativt med mere genbrug eller selvbyggede løsninger. Den selvlærte designer Kasper Boye, har grebet tidsånden.

Jeg er med til at skabe et personligt hjem for dem der kommer til mig.

Kasper Boye dukkede op på skærmen i 2014 da han deltog i første sæson af Ane Cortzens Made in Denmark serie på DR. Serien præsenterede syv kunsthåndværkere med speciale i syv forskellige materialer, og programmet gik ud på at de i en konkurrence skulle prøve kræfter med nye materialer, som de ikke var fortrolige med.

Kasper Boye vandt ikke konkurrencen, men det var alligevel lidt af en cadeau for den unge designer at deltage, for han er 100 procent selvlært inden for sit medie: træ.

– Jeg har dog altid arbejdet med træ. Siden jeg var 16 har jeg lavet mine egne møbler, men jeg valgte en handelsuddannelse efter folkeskolen. Først da jeg for nogle år siden byggede en seng og et bord for en kollega, som lige havde købt et sommerhus, begyndte jeg at overveje om jeg skulle gøre det til en levevej, fortæller Kasper Boye om begyndelsen.

– Jeg lagde billeder af møblerne på Facebook og så var der pludselig flere der henvendte sig. Fra et lille kælderværksted wpå Vesterbro begyndte jeg at lave møbler for venner og bekendte, og det var her jeg udviklede mit koncept.

Det endte med at han sagde sit job op, og så var han pludselig selvstændig og direktør i sit eget firma One Funky Furniture.

For Kasper Boye er arbejdet med rummet, hvor møblet skal stå, en vigtig del af designprocessen. Han er dermed både designer, konceptudvikler og indretningsarkitekt.

– Jeg var meget inspireret af de andre kunsthåndværkere, som deltog i Made in Denmark, men det er ikke håndværket der driver mig må jeg tilstå, men jeg har en passion for at skabe, fortæller han og uddyber:

– Vi laver egentlig alt lige fra enkeltmøbler til hele interiørs. Man kan sagtens komme ind og købe et bord man kan lide i mit show- room, men jeg gør mest ud af at lave skræddersyede løsninger, hvor jeg kommer ud og besøger kundens hjem og ser hvilken kontekst møblet skal indgå i. På den måde foregår der også en forventningsafstemning. Når jeg er færdig kan tingene jo ikke byttes til en anden farve.

At Kasper Boye tilbyder skræddersyede løsninger er et opgør med den ensretning han oplever fra livsstilmagasinernes og indretningskædernes side.

– De ligner alle hinanden, HAY, Normann osv. De bruger samme farveskalaer og har samme udtryk synes jeg. Og så findes der et hav af kopivarer oven i. Det hele bliver meget ensartet, siger han og giver nok et spark til tidsånden:

– En gang var møbelklassikere fra 1950’erne og 1960’erne noget for feinschmeckere, hvor de i dag er reduceret til statussymboler og er blevet mainstream. De findes næsten i alle hjem.

Kasper Boyes koncept, hvor han designer unikke møbler, som kunden kan tage med sig hele livet, går imod denne tendens.

– Jeg er med til at skabe et personligt hjem for dem der kommer til mig. Når jeg er ude hos dem kan jeg se noget de ikke kan. De er vant til at se på de samme hvide vægge hver dag, og er på den måde begrænset. Min opgave er så at komme med idéer de kan genkende, fortæller han om processen.

Rigtig mange henvender sig til Kasper Boye fordi de har nogle udfordringer. Mange Københavnske familier oplever pladsmangel når barn nummer to f.eks. er ankommet. De har det dilemma at de gerne vil blive i byen, men ikke har råd til det fjerde værelse.

– Jeg synes det er skægt at arbejde med pladsoptimering og at arbejde med kubikmeter frem for kvadratmeter. F.eks. kan man jo kombinere seng, skab og kommode i én løsning. Selvom dette også er en investering, så kan man på den måde udskyde den store flytning med flere år, fortæller Kasper Boye.

Mange kan med fordel kaste sig ud i egne projekter, hvis man står og mangler en bænk eller en seng. Med sav og skruemaskine, og et besøg hos en trælast kan man faktisk komme langt. Og Kasper Boye synes endda det er en rigtig god idé.

– Man skal bare kaste sig ud i det. Rejsen er utrolig sjov, men man er nødt til at acceptere nogle kompromiser. Det er ikke sikkert man får det i håndværksmæssig kvalitet og snorlige, men giver man sig god tid, og bruger fantasien, er der masser af muligheder, siger han og understreger at man kan få god hjælp i byggemarkederne:

– Medarbejderne har den viden som kunden ofte ikke har. Og så kan de skære plader ud efter mål, hvilket er svært hjemme i lejligheden.

Han anbefaler imidlertid at spørge efter møbeltørt træ, og så brug plastisk træ til at skjule skruehullerne. Selv arbejder han mest med genbrugstræ som giver et helt specielt udtryk.

– Jeg kan lide at der er en historie i de ting jeg arbejder med. Nogle gange arbejder jeg med 100 år gamle gulvbrædder og det er skægt at tænke på hvor mange mennesker der har gået på dem gennem tiderne. Det er en kontrast til alt det nye som mange hjem indeholder, afslutter Kasper Boye.

Fakta

Kasper Boye er 31 år og uddannet inden for handel. Han var i mange år ansat i butikker og nåede at blive butikschef inden han blev selvstændig og grundlagde One Funky Furniture. I 2015 deltog han i DR serien Made in Denmark sammen med seks andre kunsthåndværkere. Det gjorde ham landskendt.

Del

Journalist

Frank Motzkus

Andre artikler