Weekly News

Kig nærmere på fødderne

Oplever du smerter i knæene? Eller har du ondt i ryggen? Så kunne det måske være en idé at kigge nærmere på de fødder, der gerne skulle bære dig gennem livet. Tina Christensen, formand for Danske Fodterapeuter, fortæller:

– Vi udsætter dagligt vores fødder for belastning – ikke mindst i forbindelse med sport som løb. Langt de fleste sportsgrene handler om belastning af fødderne, og belastes de forkert, kan det give gener. Og ofte slet ikke i fødderne. Er man f.eks. platfodet bevæger man ofte knæet indad ved løb, og det kan give en overbelastning af knæet.

Derfor kan de fleste, ifølge Tina Christensen, have behov for indlæg. Formålet med disse er at rette foden op og undgå den fejlstilling, der har givet anledning til smerter i fødderne. Men kan man ikke bare smutte i nogle hurtige såler fra den nærmeste materialist?

– Fødder er forskellige. I langt de fleste tilfælde skal der fremstilles en sål på baggrund af en indlægsundersøgelse, der undersøger for stive led, ledbevægelighed og andet, der kan forklare problemerne.

Indlægssålen skal kort sagt passe både til foden og til problemet. Og Tina Christensen efterlyser større opmærksomhed på netop årsagen til problemet:

– Har man ondt i bevægeapparatet, bør man altid tænke på, om der kan være en fejlstilling i foden. Vores fødders tilstand og fysiologi har det med at forplante sig op gennem kroppen til knæ, hofter og ryg, hvis vi ikke er opmærksomme på det.

Del

Journalist

Rikke Kokholm

Andre artikler