Weekly News

Jeg synes det er for tidligt at gå på pension

Stig Elling om at være blevet 70 år, at gå på pension for snart efter at vende tilbage, at være nyvalgt kommunalpolitiker og at finde en god balance efter et wake-up call.

Jeg er blevet bedre til at læse avisen i sofaen og hygge mig, men der skal også ske noget.

Stig Elling ligner inkarnationen på sol, sommer og skønne feriedage. Solbleget hår, en gylden teint og gerne iført en pullover i en glad farve. Man kan se, at han elsker sit job i en branche, hvor han har indtaget forskellige direktørposter, siden han var 17 år. Men for to år siden forlod Stig Elling rejsebranchen og sit job som salgsdirektør gennem 33 år hos rejseselskabet Star Tours (nu TUI, red.).

Egentlig gik Stig Elling på pension, men i dag, hvor han er fyldt 70 år, er han ikke bare tilbage i branchen som rejseambassadør hos Bravo Tours, han er også netop blevet valgt ind i Frederiksberg Kommunalbestyrelse for Det Konservative Folkeparti. Det lyder som et fuldt besat program, men for Stig Elling er der en ny balance i tingene, efter at han for nogle år siden fik en påmindelse om at passe bedre på sig selv.

I mange år var Stig Elling rejsebranchens uofficielle pressetalsmand. Det var ham man kontaktede, når danskerne var forhindrede i at rejse på grund af naturkatastrofer eller terrorangreb. Han var vant til at blive ringet op kl. seks og spurgt, om han kunne stå i Lufthavnen på direkte TV kl. syv. Da tsunamien ramte, var han på TV 74 gange og tabte sig seks kg, fordi der ikke var tid til at spise.

– Jeg var på 365 dage 24-7. Også i weekender og ferier, men jeg var ikke klar over, at jeg havde en begrænsning, fortæller Stig Elling, der i 2009 blev ramt af stress. Det startede med et blackout til et møde, hvor han pludselig ikke kunne huske ”hvad i himlens navn det drejede sig om”.

– Det er ikke solskin det hele. Det var et wake-up call. Jeg sad også dengang i kommunalbestyrelsen, jeg var salgsdirektør og rejste rundt med to foredrag bl.a. ”Hele sandheden” baseret på min bog om min lidt svære barndom og mit liv. Det var hårdere end jeg troede, erkender Stig Elling, der straks lagde sit liv om. Han arbejdede stadig, men ikke døgnet rundt.

Da Stig Elling seks år senere forlod Star Tours, lå tilværelsen som pensionist lige for, men det holdt kun i et halvt år for den dengang 68-årige rejsemand.

– Jeg fik mange konsulent- og jobtilbud og så tænkte jeg ”nej, det går ikke at sidde her”. Jeg synes, at det var for tidligt at gå på pension, når der nu stadig er liv i mig, siger Stig Elling, der i dag er ansat i Danmarks tredjestørste rejsebureau, Bravo Tours.

– Ikke meget er så skønt som at sælge folk de bedste dage i deres liv. Det er positivt at være i kontakt med glade mennesker, der glæder sig. Det er et af de bedste jobs i verden, men jeg vil være ærlig og sige, at jeg kan mærke slidtagen, lyder det fra Stig Elling, der også kan mærke, at det er vigtigt at få tid til at slappe af.

– Nu sørger jeg for, at det hele ikke er arbejde, at få tid til at rejse mere og tilbringe tid i sommerhuset i Rågeleje. Jeg og min mand er tit ude at spise med venner, drikke kaffe og jeg kan også lide et godt glas rosé. Også økologiske råvarer uden, at det bliver for helligt. Jeg er ikke den store motionist, men vi cykler indimellem og går ture med vores hund. Jeg er blevet bedre til at læse avisen i sofaen og hygge mig, men der skal også ske noget, lyder det fra Stig Elling, der nu igen har plads i Frederiksbergs kommunalbestyrelse.

Elling har tidligere været politisk aktiv i otte år, herunder som formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederiksberg Kommune, så han ved, hvad det indebærer, og han synes, at det er interessant at være med til at sætte sit præg på byen.

– Hvis jeg brokker mig, så må jeg også forsøge at gøre noget ved det. Jeg vil arbejde for, at vi har en god, grøn og tryg by. Tryghed betyder meget for mig, og at vi kan tilbyde ordentlige plejehjem og skoler og har et godt miljø, forklarer Stig Elling, der er vant til at gå foran og kæmpe for sine synspunkter.

Det var især på grund af Stig Ellings kamp med diverse kirkeministre, at Folketinget i 2012 vedtog, at par af samme køn kunne indgå ægteskab og blive viet i kirken på lige fod med andre. Den 15. juni samme år blev Stig Elling gift med sin mand, privatrådgiver Steen Elling, i Frederiksberg Kirke, som det første homopar i Danmark.

– Steen er et af de mest glade, aktive og positive mennesker, jeg kender. Da jeg blev 70, tænkte jeg ”gud nu er du kun syv år fra en dansk mands gennemsnitslevealder”. Så jeg var lidt nede, men så er det godt, at jeg er gift med Steen, der kan få mig på andre tanker og vende negative tanker til positive, forklarer Stig Elling og tilføjer:

– Nu er det jo blevet populært at blive 100 år, men man ved aldrig hvad der sker, så man skal huske at få noget ud af livet, og man skal huske ikke at bekymre sig om de ting, man alligevel ikke kan gøre noget ved.

Fakta

Stig Elling startede som 17-årig sit eget rejsebureau, Fortunrejser. I 1980 stiftede han Sol-Rejser, der siden blev til Star Tours, hvor Elling var salgsdirektør i 33 år. I dag er han ansat som rejseambassadør i Bravo Tours. Efter mere end 50 år i rejsebranchen, er Stig Elling er den længst siddende danske rejsekonge.

Del

Journalist

Anne-Mette Klausen

Andre artikler