Weekly News

Grill dig gennem hele måltidet

Sommertid er grilltid, men de fleste af os ender med at gå i rutefart mellem køkken og terrasse, når der skal grilles; fordi vi lige skal lave en salat indenfor og vende kartoflerne i dressingen. Men hvorfor ikke bruge grillen gennem hele måltidet og lave alle forberedelserne på og omkring grillen?

Anne Hjernøe byder sommeren velkommen med kogebogen Grill & Grønt, hvor grillen netop er hovedpersonen.

„I min nye grillbog laver jeg netop retter, hvor grillen bliver brugt til at tilberede hele måltidet. Det er meget mere afstressende at tilberede maden et sted. Og grillen tilfører en delikat, røget smag til råvarerne og leverer knasende, sprøde grønsager,” fortæller Anne Hjernøe, der netop i programrækken Frilandshaven fik øjnene op for, at grillen kunne bruges til rigtig mange ting – selv salater og supper.

Det handler om at prøve sig frem og udnytte mulighederne. Hvorfor ikke smide et par æbler og pærer på grillen og bruge dem i salaten sammen med blå ost? Har du en grill med låg, kan du med lidt rygesmuld snildt ryge ting som fisk, skaldyr og oste. Grillen kan også bruges til at bage brød som flutes, burgerboller og hotdogbrød.

„Bliv ved grillen under hele måltidet, og udnyt alle mulighederne. Lad være med at være bange for at prøve nye variationer. Prøv kræfter med fisk, skaldyr og sæsonens gode råvarer. Salater som radicchio, romaine og hjertesalat er fine at skære igennem og give et svirp på grillen for at fremhæve smagen,” siger Anne Hjernøe.

Her har Anne Hjernø udvalgt fire retter fra Grill og Grønt:


Grillet flæsk med kold persillecreme

3-4 skiver flæsk pr. person

Flagesalt og friskkværnet

sort peber

Desuden: Kogte nye kartofler

Kold persillecreme

2 1/2 dl cremefraiche

2 spsk god mayonnaise

1/2 -1 tsk hvidløgspulver

Revet skal af 1 citron

Saft af 1/2 citron

Flagesalt og friskkværnet peber

1 lille bundt persille

Gnub flæsket godt med salt og peber og grill det direkte på grillristen i 4-5 minutter på hver side, eller indtil det er gyldent og sprødt. Servér flæsket med kogte nye kartofler og persillecreme. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør, til du har en grov, grøn sauce. Servér saucen til det grillede flæsk og nye kartofler.Fiskespid med rejer og mango

400 g fast hvid fisk, fx torsk,

lange eller lyssej

12-16 rå scampi i skal (store rejer – helst ikke tigerrejer)

1 stor moden mango

2 limefrugter

Lidt flagesalt

Lidt friske krydderurter efter smag, til drys

Desuden: 12 træspid, Godt brød,

Læg træspiddene i vand i 1 times tid, før de skal bruges, så de ikke brænder på grillen. Skær fisken i store tern. Skræl mangoen og skær også den i tern. Sæt derefter skiftevis fisk, rejer i skal og mango på spiddene. Pensl spiddene med lidt olie og grill dem i ca. 2 minutter på alle sider. Servér fiskespiddene med halve, grillede limefrugter, friske krydderurter samt et godt brød. Skal du have en dip til, så prøv sesamdippen eller aioli.Salat med grillede æbler og flæsk

1 stort salathoved eller blandede salater efter smag

4 røde, danske æbler

3 rødløg

Lidt koldpresset jomfruolivenolie

12 skiver flæsk

Lidt æbleeddike

Friskrevet peberrod efter smag

Flagesalt og friskkværnet sort peber

Skyl salaten, slyng den tør, bræk den i mundrette stykker og fordel dem på et fad. Skær æblerne over, fjern kernehuset og skær dem i både. Pil rødløgene og skær dem i både. Pensl æbler og rødløg med en anelse olie og grill dem direkte på grillen, til de tager farve og bliver møre. Grill flæsket ved høj varme, ca. 3-4 minutter på hver side, eller til det er gyldent og sprødt. Fordel derefter de grillede æbler, løg og flæsk over salaten og drys med friskrevet peberrod. Dryp med lidt koldpresset jomfruolivenolie og æbleeddike og drys med lidt flagesalt og friskkværnet sort peber.Grillet grøntsagssuppe

600 g solmodne blommetomater

2 røde peberfrugter

2 løg

2 squash

6 fed hvidløg

Koldpresset jomfruolivenolie

Flagesalt

5-6 dl grøntsagsbouillon, eller mere efter behov

Friskkværnet sort peber og evt. et drys flagesalt

3-4 dl cremefraiche

1 stor bakke karse

10 skiver bacon

Gør alle grøntsagerne i stand. Prik tomaterne, for at de ikke skal eksplodere. Skær peberfrugter, løg og squash i grove stykker. Vend det hele i lidt olivenolie og drys med lidt salt. Grill alle grøntsagerne, til de er møre og gyldne. Brug evt. en grillbakke.

Kom hele molevitten i en blender og kør, til du har en lækker, cremet suppe. Smag til med masser af friskkværnet sort peber og lidt salt om nødvendigt, men vær varsom med saltet, hvis du bruger en købt bouillon, da den kan være meget salt. Servér suppen med cremefraiche, karse og grillet bacon.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler