Weekly News

Graviditet er en kæmpe øjenåbner

Med bøger og foredrag vil sangerinde Julie Berthelsen dele ud af sine erfaringer fra to forskellige graviditeter og gøre op med nogle af de tabuer, der stadig kan gøre kvinder usikre.

Første gang tænker man, at nu ændres livet fuldstændigt, og hvordan pokker klarer vi det?

Som mor til en dreng på tre, Casper, havde Julie Berthelsen ikke skænket det mange tanker, at nummer to kunne blive en pige.

– Jeg har altid haft en mærkelig idé om, at jeg skulle have drenge. Jeg tror bare, at jeg har været farvet af, at mit første barn var en dreng, og så har jeg åbenbart været en af de få, der har turdet sige højt, at jeg havde en præference, og at det skulle være en dreng mere. Men selvfølgelig var det kærlighed ved første øjeblik, da hun kom! Og der er ingen tvivl om, at hun er en pige. Det er noget med hendes lyde og bevægelser og hele hendes personlighed. Men hun ligner sin storebror en hel del, og de er meget ens på den måde, de er spæde, fortæller Julie Berthelsen om sin datter, der blev født 18. oktober i år.

Hun skal hedde Sia, lige som sangerinden, men ikke alene opkaldt efter hende.

– Jeg har kunnet lide navnet i mange år. Det var også oppe at vende, inden vi vidste, at Casper var en dreng. Jeg stødte første gang på navnet Sia som et mærke, der laver stearinlys. Da jeg senere besluttede mig for, at hun skulle hedde det, fandt jeg ud af, at Sia på hebræisk betyder ”lys”. Så det er double up! griner Julie Berthelsen.

Sia er nyeste medlem af familien i huset i Odense, og udover mor Julie Berthelsen og storebror Casper tæller Minik Dahl Høegh, grønlandsk landsholdsspiller i håndbold og til daglig på kontrakt i fynske GOG.

Mens første graviditet gik lige efter bogen, blev graviditeten med Sia en større udfordring end forventet.

– Jeg havde bækkenløsning fra uge 20. Med Casper kunne jeg stå på scenen otte dage før fødslen. Jeg knoklede og havde masser at se til. Med Sia var det heldigt, at jeg ikke havde så meget på programmet mod slutningen af graviditeten, for så havde jeg måttet aflyse. Jeg var meget hæmmet og oftere i dårligt humør end i godt humør. Lad os bare sige det sådan! En bækkenløsning bliver egentlig kun værre, som graviditeten skrider frem, og du bliver mere tynget, siger Julie Berthelsen.

Det var også en psykisk prøvelse.

– I sommer, da vi var seks uger i Grønland, måtte jeg simpelthen vælge så meget fra af aktiviteter, fjordture og sejlture. Jeg kan ellers godt lide sport og fysisk aktivitet. Dér var jeg altså på grænsen til en gravid depression, og jeg skulle godt nok holde tungen lige i munden for at holde mig selv oven vande. Mens Casper kom 14 dage før, gik jeg en uge over med Sia, så jeg synes, at jeg fik lov at vente lige lovlig lang tid, siger Julie Berthelsen.

Til gengæld går restitutionen efter fødslen strygende, og nu skal den travle familie havde en ny hverdag til at køre med et ekstra medlem i husstanden.

– Første gang tænker man, at nu ændres livet fuldstændigt, og hvordan pokker klarer vi det? De tanker er der da igen, men man finder jo rytmen og energien igen. Jeg ved, at vi nok skal finde ud af det, men der er ingen tvivl om, at jeg har bekymringer om, at der nu er ikke bare en, men to, der skal passes. Vores største udfordring er, at vi er ret alene. Vi har ikke bedsteforældre eller mostre og fastre lige om hjørnet, de bor i Grønland. Vi har selvfølgelig venner og bekendte, som vi kan gøre brug af, men det hele skal gå op i en højere enhed, siger Julie Berthelsen, der lige nu arbejder på et nyt album og skriver sange på livet løs.

Graviditeterne har inspireret hende til nye projekter, så hun nu også kan skrive forfatter og foredragsholder på visitkortet. På bogmessen i november præsenterede og signerede hun sin bog ”Sund Balance”, en inspirations- og slankebog med opskrifter, som nu har gjort hende til en efterspurgt foredragsholder.

– Ens oplevelse af sig selv og sin krop under og efter en graviditet er en kæmpe øjenåbner. Jeg har altid været tæt på min krop. Som teenager dyrkede jeg eliteidræt, og i underholdningsbranchen prøver vi jo at se så godt ud som muligt. Det bliver der ændret på, når man gennemgår en kæmpe forandring og lige tager 25 kilo på. Så bogen ”Sund Balance” er min personlige historie om krop, fysisk og graviditet – og hvordan jeg kom i form igen. Jeg kommer ikke med nogen ny kur. Jeg fortæller bare, hvordan jeg selv gjorde det. Og så er der en masse opskrifter i. Jeg elsker jo at lave mad.

Næste bog er allerede i støbeskeen.

– Der er stadig mange emner, der er en lille smule tabuiserede, både om fødslen, eftertiden og amningen. Du er ikke en dårlig mor, hvis ikke du kan amme. Du er ikke en dårlig mor, hvis ikke du kan finde ud af de første 14 dage og så videre. Mange af de professionelles bøger er gode, men der mangler en, der kommer ”fra hjertet”. Jeg vil tage udgangspunkt i mig selv og sige tingene, som de er, siger Julie Berthelsen.

Fakta

Julie Berthelsen, 36 år, dansk-grønlandsk sangerinde, blogger, forfatter og foredragsholder. Kæreste med GOG-spiller Minik Dahl Høegh, mor til Casper på tre år og Sia, født 18. oktober 2015. Seneste musikudgivelse: ”Closer”, 2010. Udgav i efteråret bogen ”Sund Balance” på Lindhardt & Ringhof. Blogger på julieberthelsen.com.

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler