Weekly News

Fremtidens Plejehjem – en ny måde at tænke alderdom på

Aalborg-plejehjemmet er spækket med sundhedsteknologi, der skal gøre den ældre selvhjulpen, så længe som muligt. Og det virker – ventelisterne er alenlange.

Boligerne er ikke dyrere end andre steder.

Det er ikke unormalt, at se australske eller japanske delegationer spadsere rundt på gangene i Fremtidens Plejehjem i Aalborg. Og det har sin grund. Da plejehjemmet åbnede i januar 2014, åbnede man nemlig samtidig dørene til et slaraffenland af tekniske hjælpemidler og en helt ny måde at tænke alderdom på.

Og det vakte interesse – også i udlandet. Plejehjemmet, der har plads til 77 beboere, bygger på den grundlæggende ide, at livskvalitet og selvhjulpethed er tæt forbundne størrelser. For at gøre de ældre så selvhjulpne som muligt er plejehjemmet derfor spækket med ny teknologi – fra selvskyllende/tørrende toiletter over faldalarmer i gulvene og til lifte, der kan hjælpe den svagelige med at komme fra sengen til toilettet.

– Det, at man ikke skal have hjælp til alting, har stor betydning for langt de fleste mennesker. Vores beboere er særligt glade for de automatiske toiletter og i det hele taget for al den teknik, der har gjort, at de i højere grad selv kan tage vare på deres personlige hygiejne, siger Kis Annette Lund, der er konstitueret plejehjemsleder.

Men på plejehjemmet, der er beliggende ved havnefronten i Aalborg-bydelen Nørresundby, drejer det sig ikke kun om, at de ældre skal kunne klare så meget som muligt selv. På væggen i hjemmets foyer kan man for eksempel læse stedets motto, der lyder: Sanselighed, Bevægelse og Inklusion. Og det er et motto, der skal tages meget bogstaveligt, siger Kis Annette Lund.

– Selve bygningen er designet, så man er nødt til at røre sig lidt for at komme rundt til de forskellige aktiviteter. Det er en helt bevidst måde at gøre bevægelse til en del af hverdagen på, forklarer hun.

En af de oplevelser, som mange af de ældre synes, det er værd at gå efter, er orangeriet, hvor der er højt til loftet, store planter og en levende plantevæg. Her kan man nyde den strålende udsigt over Limfjorden, mens man pusler om blomsterne, eller bare nyder en stille stund i sit eget selskab. Sidst, men ikke mindst kommer plejehjemmets inklusionspolitik til udtryk ved, at yderdøren billedlig talt står på vid gab. Det skal forstås på den måde, at seniorer udefra altid er velkomne til at stikke hovedet indenfor. Og det er der mange, der gør, fortæller Kis Annette Lund – blandt andet for at benytte fitnesscenteret eller bare få en sludder med stedets beboere.

– I foyeren hygger både beboere og ældre udefra sig med en kop kaffe eller et glas vin i fredagscafeen, hvor der er musik og anden underholdning. Men det er også her, de kan få hjælp med deres tablets, hvis de har behov for det.

Nu hvor plejehjemmet snart kan fejre sin to-års fødselsdag, er den konstituerede plejehjemsleder ikke i tvivl om, at man tog den rette beslutning, da man tænkte og designede Fremtidens Plejehjem.

– De ældre er rigtig glade for at bo her, og boligerne er ikke dyrere end andre steder, siger hun.

Trods det, er der alligevel nogle ældre, der foretrækker at tilbringe deres alderdom på et mere traditionelt hjem, uden alverdens tekniske hjælpemidler.

– Det handler jo om, at det er mennesker, vi har med at gøre, og mennesker er forskellige, siger Kis Annette Lund. Der er nogle, der foretrækker et mindre og mere overskueligt sted, og nogle, der foretrækker et ældre plejehjem, der kan virke mere hjemligt. Det afgørende er, at der er noget for enhver smag, så ens alderdom bliver så god og meningsfuld som overhovedet muligt.

Fakta

En af drivkræfterne bag opførelsen af Fremtidens Plejehjem er det faktum, at personer over 80 år er den hurtigst voksende befolkningsgruppe i Danmark. I Aalborg alene forventes en stigning på 86,6 procent de næste 20 år. Samtidig er der stadig færre til at tage sig af dem, hvilket kræver, at velfærds- og sundhedsteknologi i højere grad benyttes.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler