Weekly News

Flyt til udlandet?

Overvejer du at flytte til udlandet og købe bolig, så har du her tre forskellige destinationer med gode råd og tips.

Flyt til Spanien

Hvilke fordele er der ved at flytte til Spanien som ældre?

Udover vejret, der gør meget for livskvaliteten, har du væsentligt bedre skattevilkår i Spanien. Du får mere ud af din pension i Spanien. Sygehusvæsenet fungerer også godt her, siger Bjørn Månsson, marketingchef hos TM Group.

Hvilke områder bør man fortrinsvis vælge?

Foretrækker du at bo blandt andre skandinaver, skal du vælge Fuengirola i syd eller Torrevieja på østkysten. Vil du derimod leve mere ”spansk”, skal du søge til Almeria eller længere ind i landet. Hvis du helst vil bo i en storby, er der både Alicante, Barcelona, Malaga, Sevilla og Valencia at vælge imellem. De Kanariske Øer byder på varme året rundt, mens Mallorca er blandt de smukkeste områder i Spanien, men råt og koldt om vinteren. Min personlige favorit er Valencia med sin særlige atmosfære.

Hvilke overvejelser skal man gøre sig inden man flytter?

Brug noget tid i Spanien inden du flytter – og tag gerne derned på forskellige årstider. Udvælg et område og vær opmærksom på, at de har den infrastruktur du har behov for. Senere hen får du brug for et spansk identificeringsnummer (NIE), for at kunne købe hus etc. Det kan du få fra den spanske ambassade, et konsulat eller politiet.

Hvilke udfordringer er der?

Man kan føle sig alene uden familie og gamle venner, så få et socialt netværk. Der er mange organisationer og foreninger for skandinaver, slutter han. 

Boligkøb i Spanien

Hvad skal man gøre af overvejelser inden et boligkøb i Spanien?

Sørg for at have en plan med boligen. Stil dig selv spørgsmål omkring anvendelsen af lejligheden eller huset: Er du interesseret i en ferielejlighed eller en investering i udlejning? Skal det være nyt eller til renovering? Skriv en liste over dine ønsker – f.eks. mindst to soveværelser, adgang til fælles pool, gåafstand til stranden, privat parkering, stor terrasse med sol osv., siger Ola Lundell, adm. direktør for Mimove.se.

Hvad er det første man skal gøre?

Gennemgå dit budget og finansieringen, så du kender dine muligheder, inden du begynder at kigge efter bolig. Realkreditordninger for boliger i Spanien adskiller sig meget fra Norden, selvom din bank kan hjælpe dig med finansiering. På www.mimove.com kan du søge boliger på den spanske kyst og få en overskuelig gennemgang af købsprocessen.

Hvad skal man være ekstra opmærksom på?

Vælg en seriøs ejendomsmægler og en dygtig advokat, så du undgår faldgruber. Mæglere tilknyttet MiMove er verificeret, og kan desuden anbefale gode advokater, som kan sikre at din handel bliver så nem og tryg som mulig.


Flyt til Thailand

Hvilke fordele er der ved at flytte til Thailand som ældre?

Året-rundt-klimaet og strandene. Det er utroligt billigt at leve her sammenlignet med Danmark og der er lavere skat på pensionen. Sygehusvæsenet og infrastrukturen fungerer godt, kriminaliteten er lav og thailænderne er meget venlige.

Hvilke områder bør man fortrinsvis vælge?

Det afhænger af, hvad man ønsker. Thailand er meget komplekst med strande mod syd og bjerge mod nord. Østkysten anses for at være Asiens bedste golfdestination. Her regner det mindre end i den sydlige del og der findes mange øer og et rigt havliv. I den charmerende landsby Bangsaen ligger der ældreboliger for skandinaver over 55 år. Der får du en komfortabel bolig og venner på samme tid.

Hvilke overvejelser skal man gøre sig inden man flytter?

Kontakt et vaccinationscenter i god tid før rejsen. Tag til Thailand og udforsk hvilke områder, der passer netop dig bedst. Forbered dig på en kultur, der er meget anderledes end den danske og lær lidt om de kulturelle kodeks, der gør det nemmere at få venner.

Hvilke udfordringer er der?

Regntiden, der ligger mellem juni og september. Tidsforskellen på seks timer, samt at Thailand er langt væk, så det kræver en længere rejse at gense venner og familie.

Boligkøb i Thailand

Hvad skal man gøre af overvejelser inden et boligkøb i Thailand?

Lav en masse research, læs om andre, som har været igennem den samme proces. Bestem dig for hvor og hvordan du vil bo. Boligpriserne varierer meget – f.eks. er de utroligt høje i Bangkok og øvrige populære turistområder. Der findes forskellige boligformer at vælge imellem: Fra strandhuse til lejligheder i et særligt skandinavisk område.

Hvad er det første man skal gøre?

Sammenlign flere forskellige ejendomsmæglere, og find en du føler dig tryg ved. Der findes flere danske mæglere, som har specialiseret sig på området, men vær altid meget omhyggelig med dit valg. Det er oftest nemmere at klare papirarbejdet på dansk, og der er tilmed en del fordele ved at gennemføre købet i dansk valuta.

Hvad skal man være ekstra opmærksom på?

At eje jord i Thailand som udlænding er ikke umuligt – men næsten. Det mest udbredte er at lease i stedet for at købe, og dette kan gøres på 30-, 60- eller 90-årige aftaler. Forskellige kontrakter kan se forskellige ud, så vær altid opmærksom på, hvad du selv som køber skal stå for og hvilke udgifter, der skal opdeles. Læs altid alle kontrakter og aftaler, også det med småt, nøje og mere end en gang.


Flyt til Malta

Hvilke fordele er der ved at flytte til Malta som ældre?

Klimaet med lidt regn og mere end 300 solskinsdage om året. Befolkningen er engelsktalende, venlige og hjælpsomme. For os nordboere er Malta med sin historie og beliggenhed i den reneste del af Middelhavet, et meget interessant land at bo i. Det er trygt med lav kriminalitet og både økonomisk og politisk stabilt. Malta har fremragende offentlige og private hospitaler og tilbyder også en række skattefordele. Man kan vælge mellem et 15 procents program og en almindelig progressiv skat, og betaler ingen skat på ejendom, arv, gaver eller kapital, siger Ingegerd Berggren fra Maltabostäder.

Hvilke områder bør man fortrinsvis vælge?

Malta og den mindre ø Gozo byder på mange muligheder, når det gælder bolig. Langs Maltas østkyst er der flest boligområder. Hvis du vil have det lidt mere fredeligt, skal du vælge et område på Gozo eller lidt inde i landet.

Hvilke overvejelser skal man gøre sig inden man flytter?

Undersøg de to forskellige måder at bosætte sig på Malta. Hvilken der er mest fordelagtig afhænger af, hvilken pension man har og hvor høj den er. Det er også vigtigt at tage derned og mærke efter, besøge forskellige områder og kigge på boliger.

Noget negativt ved at flytte til Malta som ældre?

Malta er både trygt og spændende, og jeg finder det svært at finde ulemper ved at flytte hertil.

Boligkøb på Malta

Hvad skal man gøre af overvejelser inden et boligkøb på Malta?

Det er en god idé at leje en bolig i en periode for at blive lidt klogere på hvor og hvordan man vil bo.

Hvad er det første man skal gøre?

Kig på boligannoncer og udvælg ejendomsmæglere. Husk, at mæglere ikke har eksklusive rettigheder på Malta, men de repræsenterer sælgerne. Under hele processen er der en såkaldt notar, der erklærer, at sælgeren er ejer af huset og senere også vidner om kontraktskrivningen. Vil du have ekstra sikkerhed, er det almindeligt at kontakte en advokat. På Malta kan du købe villaer, rækkehuse eller lejligheder. Det er ganske almindeligt, at lejlighederne sælges uden vinduer. Sørg derfor altid for at sikre dig, at huset ikke er fugtigt.

Hvad skal man være ekstra opmærksom på?

Udtrykket ”air space” er vigtigt at huske på, når man køber hus på Malta. Sommetider er ”air space” inkluderet i købet, men er det ikke tilfældet, betyder det, at en anden ejer pladsen over taget og kan bygge yderligere lejligheder oven på din. Det samme gælder for den jord ejendommen er bygget på, der ligeledes kan ejes af en anden person og i det tilfælde kaldet ”ufri grund”. Frigørelse af jorden kaldes ”redemption of ground rent”.

Del

Journalist

Tekst: Åsa Bjärenäs. Oversættelse: Rikke Kokholm

Andre artikler