Weekly News

Find løbeskoene frem

Sæt dig et mål, og kom godt i gang med løbetræningen. Du kan nå langt på bare 12 uger, hvis du bygger det rigtigt op og undgår skader.

Det er den samlede tid, man træner, som er vigtig.

Det behøver ikke være så svært at komme i gang med at løbe. Men det er selvfølgelig meget individuelt, hvilke mål den enkelte har. Skal det være fem kilometer eller måske en maraton? Vil man stille op til konkurrence eller blot nyde en stille løbetur i skoven? Uanset hvad man stiler efter, er det godt at have en plan og en træningspartner.

– Vi ved fra erfaringer, at det er godt at have et mål med træningen, det kan være hvor langt man gerne vil løbe. Og så er det vigtigt at gå stille og roligt i gang, så man undgår skader på f.eks. sener og led, der kan sætte hele projektet i stå igen. Det er en god ide at træne tre gange om ugen, så kommer man rigtigt langt på bare 12 uger, fortæller Camilla Spagner, som er en passioneret konkurrenceløber og cand. scient. i human ernæring fra Københavns Universitet.

Mange begår faktisk den fejl, at de løber for hurtigt, presser sig selv for meget i begyndelsen. Det dræber ikke bare motivationen, men kan også give skader. Konditionen bliver hurtigt forbedret, og musklerne skal også nok følge med, men det tager væsentligt længere tid for sener og led at komme i den rette form.

– Det er den samlede tid, man træner, som er vigtig. Derfor skal man heller ikke undervurdere at gå ind imellem løbepassene. Det giver jo også motion og er med til at styrke sener og led, fortæller Camilla Spagner.

I de mange løbeprogrammer for begyndere, du for eksempel kan finde på nettet, er der netop typisk en vekselvirkning mellem at gå og løbe. Camilla Spagner fortæller også, at det er en rigtig god ide at føre en træningsdagbog, så man kan holde motivationen. Det kan blot være nogle få linjer om dagens træning. En god ide er også at lave nogle øvelser for ryg og mave efter løbeturen for at styrke musklerne.

Det er også godt at huske på, at ikke to dage er ens. Hæng dig ikke så meget i distancen til at begynde med. Lyt til kroppen i højere grad end at skele til kilometermåleren og stopuret. Hvis træningen føles lidt ekstra hård nogle dage, så fortvivl ikke, for sådan har selv de mest trænede løbere det. Ros i stedet dig selv for, at du faktisk kom af sted og fik trænet, og se så frem mod en ny dag.

1I en travl hverdag kan man jo også tænke løb ind som en del af transporten til og fra arbejde. Man kan løbe fra stationen/bussen og hjem. Eller man kan vælge at cykle, tage trapperne, gå hen til supermarkedet. Det giver motion på en ”fridag” og er med til at styrke kroppen. Kosten spiller også ind på træningen. Spis varieret, og lad være med at skrue helt ned for kulhydraterne, for musklerne behøver dem. Et godt råd er at spise lige efter træningen; det er her, kroppen er mest modtagelig for næringsstofferne i maden. Rigtig god træning.

Fakta

Det er alle pengene værd at investere i et par gode løbesko, så du minimerer risikoen for skader. Læg vejen forbi en løbebutik, de kan vejlede og hjælpe dig med at finde de sko, der passer perfekt til netop dit løb og dine behov.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler