Weekly News

Djursland: Nyd livet oppe på næsen

Skuespilleren Cyron Melville tager os med til barndomslandet Djursland og fortæller om, hvorfor disse landskaber er noget helt særligt, og et sted han selv bliver ved med at vende tilbage til.

Der er så fantastisk smukt her, og man bør bruge en masse tid udenfor.

For Cyron Melville ventede lidt af et kulturchok, da han som barn sammen med sin mor forlod Frederiksberg og flyttede til Veggerslev, der ligger otte kilometer fra Grenå. Men chokket forvandlede sig hurtigt til kærlighed, og Cyron Melville vender ofte tilbage til Djursland, hvor landskaberne indbyder til at cykle og campere ude i det fri. Djursland har 250 km kystlinje og nogle af Jyllands bedste og mest børnevenlige strande.

– Der er så fantastisk smukt her, og man bør bruge en masse tid udenfor. På den nordlige del af Djursland er der marker og god udsigt, men tager man ned mod syd, rejser Mols Bjerge sig. Det er jo muligt at sammensætte landskaberne, så de ligner en light udgave af en Tour de France rute, siger Cyron Melville.

Romantisk hotspot

Ifølge Cyron Melville er der ingen grund til at købe dyre flybilletter til eksotiske destinationer i verden, for Djursland samler hele verden.

– Tager man op på nordkysten, finder man en af verdens bedste strande. Det er Gjerrild Nordstrand og sikkert lidt af en overraskelse for nogen, at her er så meget at byde på med klart vand og en helt særlig stilhed. Tager man en tur til Sangstrup- og Karlby Klinter, bliver stemningen helt færøsk, og her er mulighed for at finde fossiler, forklarer Cyron Melville, der har en hemmelighed mere, han vil dele med læseren. For det er åbenbart her på Djursland, man finder verdens mest romantiske sted.

– I Nimtofte ligger verdens mest romantiske sted. Tag farten af bilen eller cyklen, når du passerer de gamle huse og broen. Kig efter en grusvej, der snor sig som en slange gennem landskabet. Det er simpelthen et helt Disney univers, der folder sig ud her, afslører Cyron, som lige retter lidt på sig selv og siger: – Hvis det ikke er verdens mest romantiske sted, så er det hvert fald det mest romantiske sted i Europa.

Afrika kommer til Jylland

Vil man lidt væk fra kysten, så læg vejen forbi Troldeskoven og gå en lang tur under de gamle krogede træer. Besøg stendysserne og en af Danmarks største jættestuer ved Tustrup. Tag videre til Jernhatten, hvor du på toppen belønnes med udsigt over Kattegat og til øen Hjelm. Og netop her i skovene på Djursland sker der noget meget eksotisk.

– Hvert år kan man høre de afrikanske stammedansere, der trommer og løs, synger og danser ude i skoven, mens bålet brænder i baggrunden. Sådan slår flere hundrede mennesker lejr hver sommer, og det er på alle måder en vild oplevelse. Der er da ingen grund til at booke en flyrejse til Afrika - for Afrika kommer til Djursland i form af Utamaduni festivalen, siger Cyron Melville med et smil.

Er man ikke så meget til trommer, sang og dans, cykel eller gåture, er der mange muligheder for at leje heste på Djursland, og der er et væld af forskellige ture – lige fra begyndere til øvede. På hesteryg kan du komme endnu tættere på naturen, opleve nogle af de vilde dyr, og se landskaberne med helt nye øjne. Måske får du også mulighed for at ride forbi Norddjurs Friskole, hvor Cyron Melville var elev og var med til at udsmykke skolen og skrive sig ind i historien med de kreative og iøjnefaldende vægmalerier.

Djursland samler hele verden. Der er masser af oplevelser oppe på næsen.


Meilgaard Slot

Midt i noget af Djurslands smukkeste natur ligger en af Danmarks ældste herregårde, som nævnes første gang i historien helt tilbage i 1343. Gennem århundreder skiftede godset ejerskab mellem mange forskellige slægter, blandt andet var godset ejet af A.E. von Pentz - kendt som den onde Pentz for hans mange ugerninger. Rygterne siger, at han i arrigskab skal have dræbt et af sine børn og kastet liget i voldgraven. Intet moderne slot uden et historisk spøgelse. Hestestaldene er lavet om til hyggelig restaurant, hvor man kan nyde et måltid mad.

www.meilgaard.dkDjurs Sommerland

Nordens største og mest besøgte sommerland har 60 forlystelser for børn i alle aldre. Sommerlandet ligger i Nimtofte på Djursland. I Djurs Sommerland kan du komme hele verden rundt i parkens forskellige lande og møde alt fra pirater til vikinger. Det er også her du finder nogle af Danmarks største og længste rutschebaner. Trænger man til at køle lidt ned efter de hæsblæsende oplevelser, kan en tur i vandlandet anbefales, eller snup en tur I Bondegårdsland eller et af de andre lande i sommerlandet.

www.djurssommerland.dkSostrup slot

Læg vejen forbi Sostrup Slot på Norddjurs, hvis historie går tilbage til 1600-tallet. Gennem tiden har her boet masser af kvinder, fordi slottet var hjem for nonner fra den gamle cistercienserorden. I dag drives slottet som hotel- og konferencested med rig mulighed for at gå i historiens fodspor eller lægge vejen forbi restauranten, der serverer mad med inspiration i slottets historiske menuer og det nordiske køkken.

www.sostrup.org


Utamaduni

Hvert år lyder de dybe trommerytmer inde fra skovene, og sommeren danses ind til afrikanske rytmer. Siden 1983 har dansere fra Tanzania langt vejen forbi Djursland. Man kan bo ude i lejren og dermed få den ultimative tromme-, sang- og danseoplevelse. Lejren er vokset fra omkring 70 deltagere til 600 i dag. Hvert år kommer gæstelærere fra Sukumastammen i det nordøstlige Tanzania for at byde op til dans og give en meget eksotisk oplevelse her i skovene på Djursland.

www.utamaduni.dk

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler