Weekly News

Den sunde fornuft skal man ikke kimse ad

Energirenovering i boliger er godt for både klimaet og privatøkonomien, fortæller energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Man kan groft sagt sige, at energibesparelser ikke er så ’sexy’.

Det er en stolt energi-, forsynings- og klimaminister, jeg taler med, da jeg har Lars Chr. Lilleholt (V) i røret til en snak om energiforbrug og energieffektiviseringsmuligheder i Danmark.

– Når man kigger på det over tid, ser det faktisk rigtig fornuftigt ud. Siden 1975 er det danske bruttonationalprodukt fordoblet, mens bruttoenergiforbruget er blevet på samme niveau. Det vil sige, at økonomien er steget med 100 procent samtidig med, at vi har haft et uændret energiforbrug, siger Lars Chr. Lilleholt og fortsætter:

– Det er ret godt gået. Vi er et af de eneste lande i verden, der har været i stand til at afkoble energiforbruget fra den økonomiske vækst. Vi har vist, at det kan lade sig gøre at tænke grønt og samtidig opleve økonomisk vækst, hvis man tilrettelægger indsatsen på en smart måde, og på den måde spiller den danske udvikling fint sammen med den måde, jeg mener, vi generelt bør tilrettelægge energipolitikken på.

Årsagen til den positive udvikling i Danmark skal findes to steder, fastslår energi-, forsynings- og klimaministeren. Dels i den energiomlægning Danmark har foretaget i fjernvarmesektoren, dels i den opmærksomhed på energiforbruget, både virksomheder og private i Danmark har udvist og udviser.

– En stor del af årsagen til, at det er lykkedes, er, at vi har gennemført en stor omlægning af fjernvarmesektoren, hvor vi kombinerer el- og varmeproduktion. Men det handler også om, at både virksomheder og private husstande er blevet opmærksomme på at reducere energiforbruget, siger Lars Chr. Lilleholt.

Han understreger dog, at der fortsat er områder, vi kan forbedre os på. Det drejer sig især om energiforbruget i private hjem.

– Bygninger står for op til 40 procent af det samlede energiforbrug, og på det område er der fortsat en indsats at gøre. Hvis vi skal vi nå de internationale mål, Danmark gerne vil leve op til, både med hensyn til at begrænse temperaturstigninger – det vil sige leve op til klimaaftalen fra Paris – men også til de aftaler, vi laver mellem landene i EU, så kræver det, at der fortsat gøres en stor indsats, ikke mindst på boligområdet, siger Lars Chr. Lilleholt.

Udfordringen er ikke nybyggeriet, men den eksisterende boligmasse. Her er der fortsat meget at gøre i forhold til energirenovering, fortæller ministeren, som samtidig erkender, at der ofte er flere konkurrerende hensyn, når man har købt hus.

– Kigger man på et område som isolering af huse, viser det sig ofte, at tilbagebetalingstiden er meget kort. Isolerer man et gammelt hus, der ikke er hulmursisoleret, er udgiften ved at gøre det ofte tjent ind efter to, tre eller fire år. Men der er en udfordring ved det. Det kender jeg hjemme fra mit eget hus. Der er større pres på for at få et nyt køkken og få renoveret badeværelset end at få 100 millimeter mere isolering på loftet. Man kan groft sagt sige, at energibesparelser ikke er så ’sexy’. Det tror jeg, de fleste af os kender til derhjemmefra, når vi skal til at diskutere det her. Manden i husholdningen tænker på, hvordan det ser ud med det samlede varmeforbrug, men kvinderne er mere optagede af, hvilke forhold der er, når der skal laves mad, siger Lars Chr. Lilleholt.

I sit eget hjem forsøger Lars Chr. Lilleholt at bruge den sunde fornuft. Den kommer man nemlig ganske langt med, understreger energi-, forsynings- og klimaministeren.

– Jeg er meget opmærksom på varmeforbruget derhjemme. Det er ikke sådan, at jeg jagter min familie, for det skal man ikke gøre, men jeg følger med i varmeforbruget, fortæller han og uddyber:

– Hjemme hos os slukker vi for radiatorerne omkring 1. maj. I den periode mellem forår og efterår kan man godt tage en trøje på, hvis man fryser lidt om aftenen. Jeg er også opmærksom på, at vi husker at slukke for lyset, når der ikke er nogen på værelserne. Det er almindelige fornuftige råd, som vi altid har levet efter, og som, jeg tror, de fleste er opdraget med. Det er klart, at man kan installere automatiske løsninger, der slukker for lyset, når man forlader et værelse, men hvis man husker at slukke på kontakten, er man kommet et godt stykke af vejen.

I forhold til energirenovering er der dog også i det lilleholtske hjem et uforløst potentiale.

– Jeg har et gammelt hus fra 1929, og det ændrer man ikke bare fra den ene dag til den næste. Jeg har en plan om at isolere det, men jeg må erkende, at køkkenet vandt i første omgang hjemme hos os, afslutter Lars Chr. Lilleholt.

Fakta

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, født 1965, har været medlem af Folketinget for Venstre siden 2001. Lars Chr. Lilleholt er uddannet på Journalisthøjskolen I Aarhus (1989-1993) og læste forinden økonomiske og samfundsvidenskabelige studier på Odense Universitet (1985-1988).

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler