Weekly News

Danmark er stadig en stor designnation

’Danish modern’ er en del af dansk designarv, som stadig præger opfattelsen, men nye designere bygger videre på den stolte tradition.

Danmark opfattes stadig som et ’designsamfund’ med rigtig gode designløsninger rundt omkring i samfundet.

De fleste kender Arne Jacobsens ’7eren’, ’Myren’ eller andre af hans store designpræstationer, som blandt flere andre kendte værker og arkitekter fra efterkrigstiden har været med til at sætte Danmark på det globale arkitektlandkort.

Hele den bevægelse bygger, ifølge Morten Grøn, direktør for Design denmark, på nogle særlige danske værdier om blandt andet brugbarhed og holdbarhed.

– De skabte nogle produktionsmetoder og kom ud til folket med deres produkter, som gav designløsninger på problemer, som både var holdbare og bæredygtige. Det byggede på tanken om det gode liv, og mange danskere over 55 år er vokset op med denne tradition og har mange af møblerne stående i dag, fortæller han.

I dag er Danmark stadig fyldt med mange designere, som dels bygger videre på traditionen, men også fornyer den og sig med moderne bud på løsninger og arbejde med designbegrebet.

– I dag er designerne måske mere i ’sync’ med betydningen af design – at det skal give mening til produktet – og designmetoden bruges i mange sammenhænge. Danmark opfattes stadig som et ’designsamfund’ med rigtig gode designløsninger rundt omkring i samfundet. Det gælder alt fra offentlige institutioner til private hjem, hvor meget gennemsyres af tanken om, at mennesket skal være i centrum, mener Morten Grøn og tilføjer, at danske designere stadig er i fuld gang med at løse opgaverne.

Der er rigtig mange gode eksempler at nævne, men Morten Grøn skal jo gerne vælge et par og fremhæver blandt andet Øivind Alexander Slaatto, som står bag B&Os Beoplay A9, som er en opdatering af et B&O-produkt, som, ifølge ham, virkelig er slået i gennem i Asien.

– Det signalerer kvalitet og design til brug, hvilket også gælder eksempelvis Kasper Saltos ’Guest Chair’ for Montana, som er designet sammen med Thomas Sigsgaard. Den er et moderne bud på en designløsning, som opfylder behovet for brug af mindre plads i hjemmet, efterhånden som flere og flere flytter i lejligheder i byen på færre kvadratmeter. Den kan slås sammen og opbevares i eller på en af de kendte Montana reoler, fremhæver han.

Morten Grøn peger på danske designere som meget opfyldt af at skabe enkle løsninger, som giver mening og løser konkrete problemer.

Der er mange steder at hente inspiration, hvis man vil se, hvad der rører sig inden for dansk design.

– Det kan for eksempel være messer, som den kommende northmodern til august, der er en del af Bella Centrets store designmesse, men det kan også være læsestof i tidsskrifter, som beskæftiger sig lidt mere specifikt med design, møbler og livsstil/boligindretning, anbefaler han.

Del

Journalist

Jens Kisker

Andre artikler