Weekly News

Besøg den grønne oase midt i Atlanterhavet

Trods sin ringe størrelse og øde beliggenhed har Færøerne alt, hvad man kan ønske sig af autentiske oplevelser for enhver smag. Besøg øerne, der er beskrevet så malerisk af store forfattere som William Heinesen – for først efter et besøg på øerne, forstår man storheden helt.

Her nord for Danmark ude i Atlanten er det havet og vejret, der sætter dagsordenen. Sådan har det været i hundredevis af år, og respekten for elementernes rasen ses rundt omkring i de små bygder, hvor der findes mindesten for de søfolk, der er druknet gennem tiderne. Fiskerierhvervet er stadig langt det største og vigtigste erhverv, men turisme og uldproduktion spiller også en central rolle, hvilket ses på gaden i Tórshavn, hvor færøske kvinder promenerer forbi i uldtrøjer i alverdens mønstre og modeller. Faktisk høster færøsk strik stor anerkendelse i udlandet, så designet breder sig langt uden for øerne. Nyd også Tórshavns gamle by Tinganes med de smalle stræder, gyder og klippefremspring mellem tagene med det grønne græs.

Færøsk kultur er i de senere år blevet et modefænomen godt båret frem på den internationale scene af f.eks. musikeren Teitur, der har solgt mere end 100.000 cd’er på verdensplan. Med det ene ben plantet i traditionerne, og med det andet ben i den hypermoderne virkelighed er en lang række færøske musikere, kunstnere og designere ved at vinde genklang i verden.

Forskelligheden i den vilde natur

Færøerne frister med den voldsomme natur og til trods for den fælles historie og tilknytning til Danmark, skiller øerne sig markant ud. Færøerne har selvstyre og er en del af det danske rigsfællesskab. Vi har bånd, der knytter os, men er dog meget forskellige. Styrken og stoltheden i det lille samfund med de barske levevilkår kan man også finde rundt om i Danmark langt fra alfarvej og de store byer. De forrevne klipper, de stejle fjelde, brusende elve og skummende vandfald tegner en dramatisk kontrast til Danmarks runde og bløde landskab.

Her i det lille ørige bor der knap 50.000 mennesker fordelt på de fleste af de 18 øer ude i Atlanten, hvor naturen er vild og smuk og til tider overvældende og voldsom. Øerne har en god infrastruktur, og det er let at komme rundt – selv til de yderliggende øer. I Fámjins kirken kan du se Færøernes første flag, Merkið, der blev tegnet og syet i 1919 af færøske studenter i København. Merkið, der først blev godkendt i 1940, knejser stolt over øerne den 25. april, som er flagdag.


Gå en tur gennem tiderne

En vandring i naturen er en helt særlig oplevelse på Færøerne, hvor du aldrig er mere end fem kilometer fra havet. De 18 vulkanske klippeøer indbyder til vandring ad gamle vardestier. Det var disse landskaber, som vikingerne forelskede sig i for mere end 1000 år siden og grundlagde et samfund helt fra bunden. Blødt grønt mos med små blomster dækker de hundredevis af stejle fjelde, som skyder op mellem fårestierne her i landskabet, hvor omkring 75.000 får græsser frit.

Fortvivl ikke, hvis det regner, så træder naturens farver bare endnu tydeligere frem. Mellem regndråber fanger øjet pludselig små blomster, man ellers ikke ville have lagt mærke til, men som nu åbner sig som et af naturens kunstværker akkompagneret af vanddråber, der funkler som diamanter i spindelvævene. Det er sjældent, turisterne klager over vejret, for det handler om at være godt forberedt og overgive sig til elementernes rasen. Når det er tid til at stille vandrestøvlerne og fordøje oplevelsen af at have vandret gennem tiden, så vender du tilbage til et topmoderne samfund med alle de bekvemmeligheder, det byder på med gode hoteller, restauranter og cafeer. Restaurant KOKS er udråbt til den bedste restaurant i Norden af den Danske Spiseguide. Færøerne bugner af friske råvarer som fisk fra det rene hav, og lam, der går ude hele året. Faktisk kommer mange af de store nordiske kokke ofte her til Færøerne for at hente inspiration fra de gamle traditioner med fermenteret fisk og nordisk madlavning.

Fuglene på Færøerne

Øernes fugleliv er et kapitel for sig, for øens mange fjelde giver fremragende yngleforhold for havfugle. Mykines har mange danskere nok hørt om; fugleparadiset, hvor tusindevis af trækfugle yngler om sommeren. Det er også her, man kan møde den ikoniske fugl lunden. Om sommeren kan man sejle ud til det stejle fuglefjeld Enniberg, der med sine 720 meter er verdens højeste forbjerg. En anden mulighed for at opleve fuglelivet er at sejle med postruten til Fugloy. På turen er der kig til det åbne hav samt muligheder for at se sæler. Lidt væk fra bygden Nólsoy møder du verdens største koloni af lille stormsvale. Fuglen er nataktiv, så der arrangeres mange vandreture om natten for at give den mest autentiske oplevelse.

Færøerne på kryds og tværs

Gjógv er kendt for sin specielle naturhavn, som bygden også er opkaldt efter. Naturen her er ganske særlig, og besøgende forelsker sig ofte i landskabet omkring den dybe kløft ved havnen. På den nordlige del Suðuroy fører sporet til mennesket og kulminerne, hvor nogle få stadig er aktive. På det lokale turistkontor kan de fortælle, hvilke af minerne, der er åbne for besøg. På Suðuroy ligger også Hvannhagi, som er et af de smukkeste naturområder på øerne. Det er værd at snøre vandrestøvlerne, men turen er ret bakket, og man skal ikke være bange for højder. Når vi er ved højderne, er det svært at komme uden om vandreturen til Slættaratindur, der med sine 882 meter er Færøernes højeste fjeld. På toppen belønnes anstrengelserne med udsigt ud over hele øgruppen. Skal det være lidt mere jævnt terræn, er vandreturen ud til Saksun og ud mod havet en helt særlig tur. Det er dog kun muligt at gå på sandet nogle få timer, når det er lavvande, så det er en god ide at spørge det lokale turistkontor om bølgernes rytme.

Kærligheden til øerne

Oplever du Færøerne hånd i hånd med din elskede, så gå forbi den hjertevarme kilde Varmakelda på sydsiden af Fuglafjørður. Historien fortæller, at en slurk vand fra kilden har helbredende egenskaber og styrker båndet mellem to elskende. Ønsker du at se tingene i det lidt større perspektiv, så besøg Færøernes største indsø Sørvágsvatn/Leitisvatn, hvor det brusende vandfald Bøsdalafossur kaster sig ned 35 meter ned i Atlanterhavet. Pak kufferten og oplev den grønne oase midt i Atlanten, hvor storheden, myterne og oplevelserne venter.


Fakta

National Geographic Traveller har kåret Færøerne som verdens bedste ø-destination. Undersøgelsen blev foretaget blandt 111 ø-destinationer i verden. Færøerne blev den eneste topscorer med bedømmelsen: autentisk, uspoleret og forventes at forblive sådan.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler