Weekly News

Stine Mu?ller er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi. BØRN

Beskyt dit barn mod "cocktail-effekten"

De skadelige stoffer i en autostol gør måske ikke produktet farligt i sig selv, men hverdagens mange påvirkninger fra kemikalier løber op og skal tages alvorligt.

Det er et produktområde, hvor man godt kan blive lidt smådeprimeret.

Små børn sutter og slikker og er særligt udsatte for allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, der blandt andet mistænkes for at medføre for tidlig pubertet og dårlig sædkvalitet.

Ifølge projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, har forbrugerne en række muligheder for at sikre deres børn mod for stor kontakt med problematiske stoffer. Og inden for babyplejeartikler er det mest oplagte råd helt at lade være.

– Overordnet bør man som voksen stille spørgsmålstegn ved nødvendigheden af de her plejeprodukter til børn. Produkter som lotion og vådservietter indeholder stoffer, vi ikke nødvendigvis ved alt om endnu. En forsigtig tilgang er fornuftig. Mange plejeprodukter til børn rummer parfumestoffer, der kan fremkalde allergi. Man kommer langt med vand, en vaskeklud og måske en lille klat olie. Så kan vådservietterne gemmes til situationer, hvor man ikke har adgang til vand, siger Stine Müller.

Problemet med f.eks. lotion og vådservietter er, at de bliver på barnets hud.

– Ønsker man alligevel at bruge dem, skal man vælge produkter med Svanemærket og Astma- og Allergiforbundets blå krans eller produkter, som decideret skriver, at de er parfumefri. Mange produkter, der markedsfører sig på at være naturlige, men ikke er svanemærkede, har parfumestoffer i sig, siger Stine Müller.

Når det gælder fødevarer til små børn, er det bedste råd, udover at spise varieret, at købe økologisk.

– Så får dit barn ikke pesticidrester. Og opbevar kun maden i emballage beregnet til det. Lige nu er der fokus på emballage med skadelige flourstoffer, så gå efter madpapir mm. med miljømærke, hvor fluorstofferne ikke er tilladte. Glas er den emballageform med mindst afsmitning. Eneste problem kan være kemikalier som ftalater og bisphenol A i pakningen og lakken i skruelåget. Bedst er det derfor at lade glasset stå oprejst, så indholdet kommer mindst muligt i kontakt med låget, siger Stine Müller.

Fem års test af produkter som autostole, barnevogne, klapvogne, cykelanhængere, bæreseler, legetøj, løbecykler, sutter, puslepuder, gulvpuslespil, bleer, bodystockinger og flyvedragter viser fund af stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende, i 22 procent af produkterne.

– Det er et produktområde, hvor man godt kan blive lidt smådeprimeret, for vi finder som regel et eller andet problematisk kemikalie, når vi tester. Det kan f.eks. være ftalater, flammehæmmere eller klorparaffiner. Det er meget svært at være forbruger, for man kan jo ikke se det på produkterne, men der er noget, man kan gøre, siger Stine Müller med henvisning til, at nogle stoffer er såkaldte kandidatlistestoffer og dermed på EU’s liste over særligt problematiske stoffer, som producenten har pligt til at oplyse om.

– Som forælder kan man spørge forhandleren og producenten til produktets indhold af problematiske kemikalier. Dels kan man selv få et svar, dels ligger der også et politisk statement i, at man gør opmærksom på, at man som forælder er optaget af det her. Det opfordrer vi meget til, også på andre produktområder, siger Stine Müller.

Når det drejer sig om indeklima, gælder de samme gode råd for såvel husstande med små børn som for alle andre boliger:

– Man skal huske af få luftet ud dagligt, og tørre støv og støvsuge jævnligt. Det er et kedeligt råd, jeg ved det godt, men det virker. De problematiske kemikalier afgasser fra produkter som f.eks. møbler, elektronik, byggematerialer og samler sig i støvet. Ved at lufte ud og fjerne støvet får man også fjernet nogle af kemikalierne, siger Stine Müller.

Fakta

Forbrugerrådet Tænk Kemis arbejde og testresultater er tilgængelige for alle interesserede på kemi.taenk.dk. Her kan man også stille spørgsmål om kemi og forbrug på chat eller online, få råd og ny viden om kemi og mærkninger og blive inspireret til, hvordan man kan gøre sin hverdag grønnere.

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler