Weekly News

Atlanterhavets eventyr-ø

Det er ikke uden grund, at Island er blevet et eftertragtet rejsemål de seneste 25 år. Turister fra hele verden valfarter til øen, der har alt.

Velkomin til Íslands! Vulkanernes, sagaernes, gejsernes, gletsjernes, bykulturens, vandfaldenes og traditionernes ø i Nordatlanten.

Her er ca. 330.000 indbyggere samlet på en vulkansk landmasse på lidt over 100.000 km2. Det svarer til, at alle borgere i Aarhus Kommune alene befolker et område på størrelse med Sydkorea eller Ungarn. Der er altså masser af plads til at udfolde sig på, på Islands stenede jord i Europas tyndest befolkede nation.

Ét er det betagende landskab, der gør enhver betragter stum af indtryk, uanset hvor mange gange, man har været på den sprudlende vulkanø. Noget andet er den kulturarv, der helt tilbage fra vikingetiden har delt sine sagaer og op til i dag højt anerkendte musikere, kunstnere og arkitekter. Island har så meget at byde på, der kan inspirere og aktivere på et højere plan.

Det er først og fremmest den enestående række af naturoplevelser, der gør Island til et yndet rejsemål. Den rene luft er én ting, de gode råvarer en anden og opmærksomheden over for bæredygtige og miljøvenlige energiløsninger en tredje. Island huser Europas største gletsjer og nationalpark, og de ca. 100 vulkaner er blandt de mest aktive vulkaner i verden. Senest i 2010 og 2011 hvor henholdsvis Eyjafjallajökull og Grímsvötn var i udbrud. Den vulkanske aktivitet på øen skyldes, at øen ligger lige der, hvor to tektoniske plader mødes: Den eurasiske og nordamerikanske.

De varme, springende kilder er en anden af Islands største seværdigheder. Geysir ved Haukadalur i det sydvestlige Island er den ældste kilde og har lagt navn til alle andre gejsere i landet. En del af gejserområderne har fået indrettet særlige badefaciliteter, og her er The Blue Lagoon i Reykjanes og Mývatn Nature Baths i Nordisland meget populære besøgsmål.

En rejse til Island vil uvilkårligt også byde på is! For grunden til, at landet overhovedet hedder Island, er det imponerende kæmpestore areal af gletsjeris, der dækker 11 procent af landets areal, og Vatnajökull er Europas største gletsjer.

De mange naturoplevelser taler sit eget, tydelige sprog. Men det gør den islandske kultur- og kunstnerscene også. Halvdelen af landets befolkning bor i hovedstadsområdet omkring Reykjavík. Byen er et festmaleri af kreative og urbane kunstarter, sin trendskabende musikscene og rummer foruden topmoderne museer, teatre, restauranter, shoppingcentre og meget, meget mere.

Et besøg på utæmmede Island er et eventyr, der gør indtryk resten af livet. 

Fakta

Vidste du, at mere end ti procent af landet er dækket af is? Islands landmasse omfatter gletsjere (ca. 12.000 km2), lava (ca. 11.000 km2), sand (ca. 4.000 km2), vand (ca. 3.000 km2) og græsarealer (ca. 1.000 km2).

Kilde: visiticeland.com

Del

Journalist

Jørn Sørensen

Andre artikler